Интересное Кулинария

Борщ, каша та кисіль: що їли українці до появи картоплі?

Мировлад Марбу

  • 0
  • 23

Сьогодні картопля – чи не найголовніший національний продукт харчування. Але ще якихось 300 років тому наші предки навіть не знали, як виглядає цей диво-овоч. З чого складався раціон українців три століття тому?

Аж до XVII століття основу харчування українців становили різні злаки, зернові культури, дичина і велика кількість риби – її сушили. На рибній основі варили юшки.

Перші страви завжди були дуже популярні в Україні. Не кожна країна може похвалитися такою кількістю рецептів супів. Вариво, уха, куліш, борщ, холодник – далеко не повний список перших страв.

Гарніри. Українці готували багато кашоподібних страв на основі пшениці, гречки, сочевиці з додаванням грибів, капусти, сушених фруктів і ягід.

Географічні відкриття серйозно вплинули на асортимент страв української столу. На початку XVII століття в раціоні українців з’явилися продукти, без яких сьогодні важко уявити українську кухню: картопля, томати, кукурудза, соняшник.

М’ясо в свіжому вигляді готували не часто. В основному його коптили або засолювали, робили різні ковбаси. Так м’ясо могло зберігатися довше.

Оскільки в християнському календарі велика кількість постів, м’ясо на столі релігійних українців було рідкістю. Перед початком посту всі м’ясні продукти доїдали.

Сало. Існує версія, що сало як продукт харчування набуло популярності в Україні за часів татарських набігів. Мусульмани не вживали в їжу свинину, а тому не забирали її.

Приправи. Головними гострими приправами були часник і хрін. Ними, як правило, приправляли м’ясо і сало. Також в якості приправ використовували зелень: листя кульбаби, бурякове листя, кропиву і лободу. А ось салати українцям були незнайомі.

Десертом зазвичай служили різні киселеподібні страви, наприклад, кваша, яку готували на основі рідкого кислого тіста.

Напої. За легендою, саме українець Юрій Кульчицький у 1683 році відкрив першу кав’ярню у Відні. Приблизно в цей же час кава завойовує популярність і в самій Україні. Довгий час напій був популярний в Західній Україні серед заможних громадян, в той час як Центральна і Східна частини країни віддавали перевагу чаю.

Алкоголь. За часів Київської Русі селяни вживали багато слабоалкогольних зброджених напоїв: квас, пиво, мед і збитні. Справа в тому, що робота в полі вимагала багато сил, а такі напої – дуже калорійні і давали багато енергії. Пиво взагалі прирівнювалося до хліба і вживалося майже нарівні з ним.

Рубрика: Кулинария
Комментарии
0
Чтобы добавить свой комментарий авторизуйтесь
Что еще Интересного
  • Все на «маевку»!

    Какие майские праздники без вылазки на природу и без аппетитных шашлычков на углях с ароматом дымка? А потому берите мангал, нашу подборку рецептов блюд на костре, а https://admin.idbc.com.ua/aleisure/listleisure#вместе с ней простой набор продуктов и дуйте на «маевку».
  • ТОП-8 салатов: вкусно, необычно и легко!

    В нашей подборке вы найдете салатики, которые, несомненно, украсят ваш праздничный стол в дни торжеств, а также станут полезной трапезой в будние дни.
  • Собираем пасхальный стол!

    Конечно, мы привыкли к многообразию пасхальных блюд – это и всевозможные мясные закуски, куличи и крашеные яйца. Представляем вам еще один вариант пасхального меню!
  • Какова на вкус весна?

    С приходом весны хочется сбросить с себя все лишнее и насладиться легкостью. Вашему вниманию - подборка ярких весенних блюд, которые пахнут природной свежестью и приятно утоляют голод.

Афиша событий Белой Церкви

Самое Интересное
Читаемые
Обсуждаемые
за Неделю
за Месяц
за Год

Видеосюжеты

Фоторепортажи

Что комментируют?

Буду послідовним, ремонтники взялись за ремонт колодязя. Сподіваюсь цього разу він буде споруджений згідно ДБН. Хоча важко вгадати, за що ж їм доведеться розплачуватись і за чий рахунок, коли БЦ міськрада видасть чергову дурнувату постанову. Бо рішення запустити по міським вулиуцям міжміський великовантажний транспорт хтось уже почав спачувати з своєї кишені. І не тільки водоканал, а й жителі цих вулиць, що ремонтують тріщини в будинках, що знаходяться в 2-3м від руйнуючого потоку летючих фур
20 Апреля 2018 10:18 | Igor SIGarm
Є шанс для кожного взяти участь в поліпшенні стану доріг в місті і навколо нього. Навіть підстави створені і не варто чекати, коли колеса твого авто залишаться в ямі. Дії прості, доступні і для пішохода і для водія. Перше, завідши проблемну ділянку дороги здійснити виклик патрульної поліції за номером "102" ДЛЯ ОГЛЯДУ АВАРІЙНОЇ ДІЛЯНКИ ДОРОГИ. Друге, за кілька днів до місцевого відділку поліції подати ІНФОРМАЦІЙНИЙ ЗАПИТ про стан і дії щодо складеного Акту обстеження аварійної ділянки дороги, не забудьте зареєструвати. ну от, перша ластівка пішла: приїхала поліція на Першотравневу, потім приїхла БЦвода спочатку вшестером дивились на провалений люк, розгребли яму в глибину на 30см, відїхали, за декілька годин знов приїхали тією ж аварійкою але четвером, обламали дерево -щоб зробити огороджувальну піраміду зі стрічкою, - організація напевне вже банкрот, бо нема в неї грошей на пару метрів труби!!!! Отак і поїхали - знов на нараду, з мозговою діяльністю в них погано, зате агресії і лайки достатньо. - треба ж нароботі робити щось! Трохи посмішу наостанок - в першому приїзді було на 3 робітники 3 керівника, по одежі видно, в другому на 2 робітгника -2 начальника. А ви питаєте звідки беруться тарифи і бездіяльність служб
19 Апреля 2018 15:56 | Igor SIGarm
Ау,товарищи!!!! Меня( семья Добровольских) вообще не наградили!!!И наше занятое место должно вообще быть вторым!!!!На фото меня нет!!! Одним словом БАРДАК!!! Я возмущена!!!!! Позор организаторам ,а в частности: управління з фізичної культури та спорту КОДА, Київський обласний центр фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх», управління молоді та спорту м. Біла Церква, Білоцерківський міський центр фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх»!!!!
11 Апреля 2018 09:54 | юлия добровольская